Φθινοπωρινό Φως

14 Οκτωβρίου, 2011

Το απεχθές καλοκαιρινό φως έφυγε. Τώρα ο ήλιος ρίχνεται πλαγίως στα πράγματα. Σκιώδης και υπό γωνία αποκαλύπτει τις αλήθειες που το εκτυφλωτικό φως, το άπλετο φως, το φαφλατάδικο αφήνει στην αφάνεια. Έξω από το παράθυρο τα πράγματα είναι φωτισμένα πιο όμορφα από ποτέ. Κρίμα που δε μπορούμε να απολαύσουμε αυτή την εικόνα με την ράθυμη ενατένιση μιας τακτοποιημένης ζωής.

Τώρα στο λυκόφως της επίπλαστης ευημερίας, το σώμα αισθάνεται αδύναμο μα τα μάτια βλέπουν κάτι που δεν μπορούν να απολαύσουν, κάτι που χάνουν. Χάνουν τη στιγμή. Η στιγμή χτίζεται για να ζήσει μια στιγμή. Όμως τώρα βλέπουμε τι αξίζει. Τώρα ξεχωρίζουν οι άνθρωποι οι δεμένοι στην αυταπάτη και οι άνθρωποι που έρχονταν στη γιορτή με επιφυλάξεις και οι άνθρωποι που σώπαιναν για να μη χαλάσουν τη γιορτή και αυτοί που χάλαγαν το festen με τις αλήθειες τους. Τώρα κάτω από το μαλακό φως θα μετρηθεί η σκαιότητα της επιταγής για ευτυχία και η δοκησισοφία των διαχειριστών της κόλασης και η αλήθεια των ανθρώπων της ζωής που μετρά παλμούς στον κρόταφο και ανάσες άρρυθμες στο τρέξιμο.

Κρατάω μικρό καλάθι στα μαχαίρια στο κόκκαλο και στις πομπώδεις διακηρύξεις. Η απόγνωση είναι πιο γνήσια από ποτέ. Ακόμα και η κρεμάλα έγινε λέξη θεμιτή. Κάτω από το μαλακό φθινοπωρινό φως θα μετρήσουμε τι αξίζει και τι πετάμε. Ο θάνατος με θάνατο περνάει. Και με το μπαμπάκι και με το μαχαίρι. Συμπόνια στους συμπονετικούς. Βία στους βίαιους. Και αυτό το φως με τη διαλλακτικότητα και την ευγένειά του θα τεκμηριώνει κάθε αίτημα δικαιοσύνης αιματηρό ή όχι.

Ας μη δειλάζουμε μπροστά στην Ιστορία. Το αίμα είναι το μελάνι της κι αλλού το μελάνι χύνει αίμα. Είναι θέμα ηθικής θέσης: στην πρώτη γράφεις τη ζωή σου ενώ στη δεύτερη δια-γράφεις ζωές άλλων. Το φώς ξέρει. Το αίμα ξέρει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: