RESOLUTION #2: ΜΙΑ ΚΟΓΧΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Ιανουαρίου 3, 2010

Καθώς ο φιλελευθερισμός αποτελεί την κυρίαρχη συντηρητική φιλοσοφική προσέγγιση του κόσμου, τον ερμηνεύει και τον κατασκευάζει σαν μια δεξαμενή με στάσιμα νερά όπου οι επιθυμίες σχεδόν μαγικά ικανοποιούνται μέσα από το εμπόριο και κατά συνέπεια το άτομο -μια πεπερασμένη οντότητα με πολύ απλοϊκό σύστημα χρήσεων και ικανοποιήσεων- δεν έχει λόγους να διεκδικεί οτιδήποτε και φυσικά να συγκρούεται για οτιδήποτε. Μέσα σε αυτή την δεξαμενή απλά θα πρέπει να προσπαθεί να βρει ή να δημιουργήσει την θέση του στον κόσμο, σαν κομμάτι ενός παζλ: find a niche or make one. Τα άτομα που αδυνατούν να ενταχθούν σε αυτό το σύστημα θεωρούνται σαν από κατασκευής μη ικανά να απολαύσουν αγαθά που για άλλα ερμηνευτικά σχήματα θεωρούνται αυτονόητα δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος: νερό, ρούχα, στέγη, τροφή. Ο φιλελευθερισμός είναι μια μετα-θεολογία όπου σαν διαστροφή στήνονται ακριβοπληρωμένα ιερατεία που πείθουν το πλήθος να υπομένουν μια ζωή άδικη με την ελπίδα να αγγίξουν έναν επίγειο παράδεισο. Έναν παράδεισο που είναι στην πραγματικότητα αυστηρά περιορισμένης πρόσβασης σε ανθρώπους της μαφίας του ιερατείου και σε όσους υπηρετούν τον αμοραλισμό τους.

Ο φιλελευθερισμός είναι ένα σύστημα ερμηνειών τόσο αποσαθρωμένο και έωλο, που ακόμα και θεολογικές ερμηνείες του κόσμου όπως είναι ο χριστιανισμός επιδεικνύουν μεγαλύτερο βαθμό ορθολογισμού. Αιτία αυτού είναι πως τα υποκείμενα που εκ-φέρουν τους αντίστοιχους λόγους έχουν πολύ χαλαρή έως ανύπαρκτη σχέση εμμένειας με τα εκφερόμενα. Έτσι, ενώ ο χριστιανός ιερέας συνεχίζει να πιστεύει σε αρχές όπως ο ανθρωπισμός και η συμπόνια παρόλο που απαξιώνει με τις καθημερινές πράξεις του τις διδασκαλίες της παράδοσης που υποτίθεται ότι υπηρετεί, ο ‘ιερέας’ του φιλελευθερισμού χρησιμοποιεί τις ερμηνείες του αποκλειστικά σαν απολογητικούς μύθους στους οποίους δεν πιστεύει ο ίδιος καθόλου, σαν ο λόγος να είναι μια κουραστική υποχρέωση απέναντι σε άλλα άτομα που δεν τον αφήνουν να είναι ελεύθερα το γαμημένο τσογλάνι που πιστεύει πως είναι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιθυμεί το επίπεδο της γενικής παιδείας να παραμένει χαμηλό και τα αξιακά συστήματα σε διαρκή αποσύνθεση, για να απαλλάσσεται ο ίδιος από την βάσανο της λογοδοσίας. Αντίστοιχα και στην οικονομία ασκεί την μη πολιτική της φθοράς των πάντων, των κρίσεων και των εκτάκτων αναγκών προς όφελος του πάνθεου του μαφιόζικου ιερατείου. Είτε τον έλεγαν Κώστα, είτε τον λένε Γιώργο.

Σε αυτή την εικόνα του γαλήνιου κόσμου σε διαρκή πόλεμο, το άτομο πείθεται πως οφείλει να βρει την θέση του, την γωνιά του, την κόγχη του μέσα σε αυτόν. Αυτό μεταφράζεται σε μια καριέρα, ή έστω σε μια δουλειά, ή έστω σε μια απασχόληση. Κυρίως το τελευταίο. Το άτομο που επιθυμεί να ανήκει στην αστική τάξη βλέπει σαν το απόλυτο κενό την έλλειψη κάποιας απασχόλησης, κάποιου περισπασμού από τον ζόφο της μαφίας που εθελοτυφλεί να υπηρετεί: ο άστεγος, ο κλέφτης, ο λαθρομετανάστης , το τζάνκι, η γριά αδελφή, ο αντιεξουσιαστής, ο άνεργος πρέπει να πείθουν είτε ως απόλυτα εξαθλιωμένοι είτε μιμούμενοι τους απασχολημένους.

Η αντίληψη της κόγχης έρχεται από τον παλιό κόσμο. Ζωγραφίζει έναν συντηρητικό κόσμο με υποκείμενα αδρανή με παγιωμένες ταυτότητες. Εμείς οι ρευστότητες οφείλουμε να ζεσταθούμε από την κοινωνική τριβή και να κάψουμε νέους δρόμους σχεδιασμένους από την κοινή εμπειρία μας. Σαν νομάδες που ψάχνουν ενδεχόμενα και όχι τίτλους ιδιοκτησίας ή αυτοσεβασμό μέσα από τον υπεξαιρεμένο μόχθο.

Share

One Response to “RESOLUTION #2: ΜΙΑ ΚΟΓΧΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΣΥΜΠΑΝ”

  1. anna Says:

    akrivws etsi einai (ena apo ta wraiotera keimena pou diavasa pote mou sto internet ya tin …koinwnia). Euharistw polu.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: