ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΤΑ

Νοέμβριος 25, 2009

Ένα από τα βασικά αναλυτικά σχήματα της ψυχολογίας είναι η εξέταση της διαχείρισης του σαδιστικοπρωκτικού σταδίου και των παραγώγων του στην ανάπτυξη του παιδιού. Αυτό το στάδιο στην ανάπτυξη και η ενδεχόμενη καθήλωση σε αυτό αντανακλούν συμπεριφορές στην ενήλικη ζωή. Τα σκατά και η διαχείρισή τους από το υποκείμενο αποκαλύπτουν και τη σχέση με το χρήμα. Η ευκοιλιότητα και η δυσκοιλιότητα είναι αντίστοιχες συμπαραδηλώσεις του κουβαρντά και του τσιγκούνη. Περαιτέρω αυτές οι συμπεριφορές αποκλύπτουν τη συναισθηματική οικονομία. Ο τσιγκούνης είναι και ο συναισθηματικά φειδωλός και μονόχνωτος.

Η εικόνα του καπιταλιστή είναι μια ψυχοσεξουαλική παρέκβαση. Είναι αυτή η παρεκκλίνουσα συμπεριφορά που πειθαναγκάζει το υποκείμενο να επενδύσει στα περιττώματα αξία και ιδιότητες που σε καμμία περίπτωση δεν έχουν στην πραγματική ζωή. Είναι μια παρανοϊκού τύπου ψύχωση η αποθησαύριση σκατών/χρημάτων από τον καπιταλιστή. Μακριά από την αξία χρήσης και την ανταλλακτική αξία, τα σκατά/χρήματα αποκτούν αξία φετίχ. Όταν το φετίχ ανάγεται σε καθολικό φετίχ μιας κοινωνίας όπως η σημερινή επέρχεται μια γενικευμένη κρίση σε όλα τα επίπεδα, με βασικό υπόστρωμα αυτό της συμβολικής οικονομίας. Έδω η έκφραση «έκανα το σκατό μου παξιμάδι» απόκαλύπτει το κυριολεκτικό περιεχόμενο στη σχίση της ψύχωσης.

Το πάντα εξαιρετικό Butt ανέσυρε αυτή την διαφήμιση από τη δεκαετία του ’80, τότε που υπήρχαν ακόμα τραπεζικές υπηρεσίες και όχι τραπεζικά προϊόντα -ακόμα και αυτή η αγωνία να μεταβούν από κάτι άϋλο (υπηρεσίες) σε κάτι πιο χειροπιαστό (προϊόντα) επενδύει στην σκατολογική ψύχωση-. Η διαφήμιση είναι πέρα για πέρα αληθινή. Ενα ανεκτίμητο lapsus. Μια ανεκτίμητη κατά λάθος μύχια εξομολόγηση…

 

One Response to “ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΤΑ”

  1. Gilletina Says:

    Δεν υπάρχει αυτή η ρεκλάμα… Απίστευτο!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: