Το Δόγμα του Σοκ ή Όταν η Καταστροφή Τους Είναι Τόσο Οικονομικά Αναγκαία, Κατασκευάζεται

Οκτώβριος 10, 2007

Ο Κ μου επέστησε την προσοχή στο νέο βιβλίο της Naomi Klein. Στην αρχή ήμουν δύσπιστος. Πίστευα πως η υπερπροβολή του No Logo μέσα από το κίνημα που ξεκίνησε στο Seattle μάλλον την είχε ψιλοκάψει. Η βασική υπόθεση στο The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism δίχνει έναν στοχασμό που νοιάζεται να πάρει θέση και όχι να ευχαριστήσει τα υπάρχοντα ή ενδεχόμενα funds του. Είναι μια υπόθεση τόσο επίκαιρη για την ελληνική περίπτωση και συγκυρία της ταυτόχρονης οικολογικής καταστροφής και προέλασης του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου. Το συνοδευτικό βίντεο (σε σκηνοθεσία του Alfonso Cuaron) σκιαγραφεί αυτή την υπόθεση.

Το σοκ ολοκληρώνεται στα αμερικανικής έμπνευσης σπιτάκια της Ζαχάρως, στα θεματικά πάρκα της Ολυμπίας, στην βαριά βιομηχανία των γκόλφ, σε ένα πολιτικό σύστημα-παρτάλι που ευελπιστεί να δώσει στα αφεντικά του την άμεση ευχαρίστηση. Και η Ελλάδα -αυτό το αμερικανοαραβικής υφής μόρφωμα- μουδιασμένη στρώνει στρωματσάδα στις νεοφιλελεύθερες καρμοιροπουτάνες του Σικάγο και της Αστόριας, στα πιο φασιστικά εθνοτικά δείγματα, που αφού αλλού κατέστρεψαν και παντού απέτυχαν ήρθαν να κάνουν απόσβεση των κολεγιακών τους για-τον-πούτσο-πτυχίων στο βαλκανικό μπουρδελάκι μας. Και βέβαια το παρτούζωμα περνάει και ως αλλαξοκωλιά σε αρκετά ελληνικά blogs. Ήρθε η ώρα να ξεμουδιάσουμε. Ας αφήσουμε το σοκ ατελές.

[ΥΓ για φίλους: Αποφάσισα να μείνω εδώ μέχρι την έξοδό μου από το Limbo. Ναι, θα γίνει και αυτό κάποτε!]

5 Σχόλια “Το Δόγμα του Σοκ ή Όταν η Καταστροφή Τους Είναι Τόσο Οικονομικά Αναγκαία, Κατασκευάζεται”

 1. Gilletina Says:

  Ξέχασες και τις ανεμογκαστρογεννήτριες και τα γιαπάκια που πήραν τις αντιπροσωπείες για να τις φυτέψουν παντού σαν δευκαλίωνες και όπως γουστάρει η προμήθεια (της τσέπης) τους χωρίς σκέψη και μελέτες απο πραγματικούς και ολιστικούς επιστήμονες ευρωπαϊκής παιδείας που σέβονται την φύση.

  Πολύ μεγάλη αυτή η Κλάιν…

 2. οι σκιές μιλάν Says:

  To είχα ανεβάσει κι εγώ το short movie πριν 2-3 βδομάδες. Εξαιρετικά ενδιαφέρον.
  Eίδες μήπως και το ντοκυμαντέρ;

 3. οι σκιές μιλάν Says:

  Καλά αδράνεια στο έπακρο!
  Εννοούσα, διάβασες μήπως και το βιβλίο;

 4. The Artis Previously Known as Ιω. Ερανιστής Says:

  Υπερβολές! Αναζητείστε τις πρόσφατες συνεντεύξεις της και θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται απλώς για μία συνεπή σοσιλδημοκράτισσα. Δείτε επίσης στο counterpunch με τι βιτριολική ειρωνεία, όπως πάντα, αποδομεί ο αγαπημένος Cockburn ορισμένες μεγαλοστομίες της.
  🙂

 5. raresteak Says:

  @ οι σκιές μιλάν

  Δεν το διάβασα (έχει μαζευτεί ένας όγκος από άλλα ακαδημαϊκά…)

  @ The Artis Previously Known as Ιω. Ερανιστής

  Σαφώς και υπερβολές. Σαφώς και σοσιαλδημοκράτισσα. Αυτό ακριβώς βέβαια την κάνει πιο appealing σε ένα μεγαλύτερο κοινό, κάτι που ενδεχομένως είναι χρήσιμο. Κάτι σαν Michael Moore για τις βιβλιοθήκες τους.

  Πολύ ενδιαφέρον όπως πάντα: http://www.counterpunch.org/cockburn09222007.html


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: