αριθμοί άρτιοι, αριθμοί περιττοί

Μαρτίου 28, 2007

bookma.jpg

Το πέντε, το έντεκα, η στατιστική… τις τελευταίες μέρες στο limbo οι αριθμοί έκαναν πραξικόπημα. Είναι που και εδώ δεν μας αφήνουν χωρίς λογαριασμό. Η μονέδα δουλεύει υπερωρίες. Κάτσαμε κι εμείς πάνω από τον φάκελο my bureaucracy και φυλλομετρήσαμε το χαράτσι της ΔΕΗ, στο όνομα της γαμημένης της ποίησης. Λίγα λεπτά αργότερα σηκώναμε τα κεφάλια μας για να ακούσουμε και νέες αυξήσεις στο ρεύμα: 5% στο νυχτερινό, 4% στο βιομηχανικό, 15% για νέες συνδέσεις. Όσο πιο αέρινες είναι οι υπηρεσίες σου εδώ στα μεταμοντέρνα καπιταλιστικά βακούφια, τόσο πιο εύσχημα μπορείς να αυθαδιάσεις.

2electri.jpg

 

Κατά τα τρία τελευταία χρόνια που πήρε τη σκυτάλη η νέα αχυρένια κούκλα με τις καταπιεσμένες στοματικές και πρωκτικές ενορμήσεις στο κυβερνητικό παιχνίδι που ονομάζεται ‘στήνω κορπορατικό κώλο’, μετρήσαμε το νέο εθνικό ανάστημα:

 

49% αύξηση στην πάγια χρέωση

 

13% αύξηση στην πάγια χρέωση νυχτερινού ρεύματος

 

10% αύξηση στη χρέωση ημερησίας κιλοβατώρας

 

11% αύξηση στη χρέωση νυχτερινής κιλοβατώρας

 

Φυσικά και λοξοκοιτάξαμε στις χρεώσεις υπέρ τρίτων –κάτι σαν διεστραμμένη ερμηνεία των εκκλησιαστικών κουσουριών τους, σαν καταναγκαστική φιλανθρωπία υπέρ εχόντων. Αν ήθελες αυτά τα τρία χρόνια να έχεις την πολυτέλεια να ανάβει μια λάμπα στο τσαρδί σου πλήρωσες την κυβερνητική προπαγάνδα της ΕΡΤ, τις πρωτοκλασάτες ανακατατάξεις κουμπάρων, συζύγων και ανιψιών στο εκράν, το βρακί της Παπαρίζου και τη φραπελιά της Δρούζα 31% ακριβότερα. Τότε θυμήθηκα και τον φίλο μου από τον δήμο Βύρωνα –εκεί όπου ο δήμαρχος, κολλητός του Βουλγαράκη, επιχείρησε με παταγώδη αποτυχία εν μέσω αντιδράσεων να εφαρμόσει το σύστημα περιπόλων αστυνόμευσης από ρουφιάνους πολίτες– ο οποίος μετά το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα αναγκάζεται να πληρώνει σχεδόν διπλάσια δημοτικά τέλη.

erdrd.jpg

 

Η ΔΕΗ θα μπορούσε να παράγει σήμερα επιπλέον φτηνή ενέργεια από λιγνίτη καλύπτοντας το ενεργειακό έλλειμμα της χώρας. Αντ’ αυτού, υποχρεώνεται να αφήσει ζωτικό χώρο στον ιδιωτικό τομέα παραγωγής ενέργειας, την οποία θα αγοράζει αργότερα ακριβότερα με τα χρήματά μας. Σε αυτή τη συγκυρία οι τιμές θα έχουν διαμορφωθεί στα δυσθεώρητα ύψη προς τα οποία οδεύουμε από σήμερα. Τότε θα απελευθερωθούν μπλε και πράσινα σκυλιά της προπαγάνδας της antagwnistikothtas και της epixeirhmatikothtas, χαριεντιζόμενα με τα διαμορφούμενα ενεργειακά καρτέλ. Εν τω μεταξύ, η ΔΕΗ ανακατεύει την αριθμητική σούπα της με θυγατρικές (Tellas) και επικαλείται επιλεκτικά το οικολογικό ζήτημα για να αιτιολογήσει την ενορχηστρωμένη κερδοσκοπική και καιροσκοπική αδράνειά της. Η κωμωδία της anaptykshs ανεβαίνει με πρωταγωνιστή τον απαράμιλλο Σιούφα στο ρόλο του τιμητή των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Το πώς το πλεόνασμα ήλιου και μαϊστραλιών θα μετουσιωθεί από μονοπώλιο του χαρτοφυλακίου της Φάνης σε ενέργεια, αποτελεί ιλαροτραγωδία γεμάτη επιχειρηματικές παλινωδίες, οι πράξεις της οποίας μένουν να γραφτούν.

 

Με έναν περίεργο τρόπο η περίπτωση Δρούζα παρουσιάζει συγγένειες με την περίπτωση κυβερνητικής εκποίησης της ΔΕΗ. Χρειάζεται έναν ανταγωνιστικούλη σε ρόλο κυβέρνησης, να λάμπει από περηφάνια όπως τα ασημικά του στο backyard jumble sale. Χρειάζεται μια εταιρία που συνάπτει με προνομιακούς όρους κατ’ όνομα εξωτερικές παραγωγές, την ώρα που της παρέχεται μια εσωτερική μεγαμηχανή να την στηρίζει. Χρειάζεται να παίζει με άλλα μοντέλα και να καμώνεται την εισηγμένη, σαν τον σώγαμπρο που τρώει από τα κόλλυβα της πεθεράς. Χρειάζεται να πουλάει φύλλα ελιάς για μεταξωτές κορδέλες.

myth.jpg

 

Μέσα στη παραζάλη των αριθμών θυμήθηκα και αυτά:

 

Κατά 414% αυξήθηκε τα τελευταία 7 χρόνια η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών στην Ελλάδα.

 

Το υπουργείο Παιδείας ήρθε πρώτο από όλα τα υπουργεία για το 2006 στις δαπάνες για προβολή του έργου του, με 22,2 εκατ. ευρώ. Δεδομένης της διατύπωσης του τίτλου του κονδυλίου –δεν αναφέρεται ως διαφημιστική δαπάνη– και της απουσίας διαφημίσεων –είδατε εσείς καμία καμπάνια που να δικαιολογεί αυτό το ύψος; – μπορεί κανείς να υποθέσει πως τα μπικικίνια έρευσαν απευθείας στους πάσης φύσεως μισθοφόρους απολογητές πρετεντέρηδες. Και η γαμημένη κοινή λογική που θα ήθελε αυτά τα χρήματα να πάνε στους πιο υποχρηματοδοτούμενους φοιτητές και στην δεύτερη πιο υποχρηματοδοτούμενη επιστημονική έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάει για βρούβες.

tirom.jpg


7 Σχόλια “αριθμοί άρτιοι, αριθμοί περιττοί”

 1. Gilletina Says:

  Είμαι πια βαθιά πεπεισμένος περί της ορθότητας του
  συνδρόμου της κακοποίησης.
  Όσο πιο δυνατά «γαμείς και δέρνεις» προπαγανδίζοντας ταυτόχρονα : «για το καλό σας, για να πάνε τα πράγματα προς το καλύτερο»,
  τόσο τους «αρέσει» και τους ψηφίζουν…
  Και μετά θύτες-θύματα σε όποιο πόστο της ζωής και να διαλέξουν:
  Φακελάκια, μίζες, ακριβές τιμές, «μεγαλειώδεις» μπετονοματαιότητες επενδυμένες όμως με πέτρα, σκουπίδια ζαντιχολαμαρίνες 4Χ4…

 2. enteka Says:

  (όπως πάντα πολύ ενδιαφέρον και καλογραμμένο)

 3. The Artist Previously Known as Ιω. Ερανιστής Says:

  Εύγε!
  (επί προσωπικού: μπορώ παρακαλώ να έχω μια παραπομπή για το +414% της κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών)

 4. raresteak Says:

  αγαπητέ Ερανιστή, θα σε γελάσω για την πηγή απ’ όπου πληροφορήθηκα -πριν από αρκετές μέρες- αυτόν τον εντυπωσιακό αριθμό. Με μεγάλη επιφύλαξη νομίζω πως είναι η εφημερίδα ‘Το Ποντίκι’.

  παρεμφερής πηγή αναφέρεται σε εξαπλασιαμό (!) κατά την τελευταία δεκαετία

 5. nikolakisdiaselos Says:

  οι αριθμοί έχουν καταντήσει πλέον εδέσματα γι’ αυτούς που ορέγονται τη φρίκη…


 6. […] ‘ακραίων φαινομένων’. Και φυσικά δεν αναφέρεται στις ακραίες περικοπές στο έργο της ΔΕΗ, αλλά σε γεγονότα τόσο ακραία μα καθόλου έκτακτα τα […]


 7. […] τις απάτες σε βάρος των καταναλωτών; Πως ανταμείβει τέσσερις μήνες μετά τις εντυπωσιακές αυξήσεις στα τιμ…; Μα φυσικά με νέες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν σεμνά […]


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: