Κυβερνητική σκατολογία

2 Νοεμβρίου, 2006

Έγραφα πριν από λίγες μέρες για την επαγγελματική διαστροφή και τον ιδρυματισμό των δημοσιογράφων, καθώς και για την προσκόλλησή τους στη θεσμική γραφειοκρατία των εκδοτικών συγκροτημάτων. Τα αντανακλαστικά του κ. Ρουσόπουλου ήρθαν προς επίρρωση των λεγομένων μου. Παλιά δημοσιογράφος και τώρα κυβερνητικός εκπρόσωπος των εκδοτών στην ιδιότυπη κορπορατική ολιγαρχία μας, δεν θα μπορούσε παρά να χλευάσει την αποκεντρωμένη γραφή του διαδικτύου. Και μόνο ένα ισχυρό σύνδρομο καταδίωξης, φαινόμενο που συναντάται συχνά σε παραπαίουσες αυτοκρατορίες και αυλικούς εν πανικώ, θα μπορούσε να αιτιολογήσει την σκατολογικού τύπου εφευρολογία του. Από πού αντλεί το παράδειγμά του ο κ. Ρουσόπουλος; Ειδικά στην ελληνική περίπτωση, η περιγραφή για bloggers με μεγάλη επιρροή που διαδίδουν ψέματα από την τηλεόραση (μήπως μας μπλέκει με τηλε-ευαγγελιστές;) σε αντιπαράθεση με την υπαρκτή δημοσιογραφική δεοντολογία (;;;) είναι αδιαμφισβήτητα αποκύημα φαντασίας. Στο μόνο πρόσφατο τρανταχτό παράδειγμα παγκοσμίου βεληνεκούς που ήρθε στο μυαλό μου διαβάζοντας τα απίθανα ανεδαφικά του πρώην δημοσιογράφου, οι ρόλοι ήταν ανεστραμμένοι:

Ο πολεμικός Λίβανος των δημοσιογράφων (courtesy of Photoshop)

lebfake.jpg

Ο πολεμικός Λίβανος των bloggers

leb.jpg

«we have a problem with bloggers who spread lies through television»

rous.jpg

μάλιστα

13 Σχόλια “Κυβερνητική σκατολογία”

 1. Rodia Says:

  Μάλιστα κύριε υπουργέ!

 2. Rodia Says:

  Εννοώ ότι δεν έχει καλούς συμβούλους… χεχε (αν επιτρέπεται το καγχάζειν)

 3. adamo Says:

  @Rodia:
  Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως δεν έχει την απαιτούμενη κατανόηση για το τι ακριβώς είναι το μέσο που ονομάζουμε blog, δε θα έπρεπε να έχει την κριτική ικανότητα να καταλάβει τι του εξηγούν οι σύμβουλοί του;

  Αυτό βέβαια προϋποθέτει πως τον ενδιαφέρει η ακρίβεια των λεγομένων του.


 4. Μήπως κοίταξες τα λινκ που πόσταρα χθες;
  (BBC-1
  BBC-2)

  Βλέπει κανείς συγγένειες στα δύο γεγονότα?


 5. ..και συγκεκριμένα τη συγγένεια με αυτό το σκεπτικό;

  It is on the internet that blogs and other sites rapidly spread information, sometimes as fact and sometimes as rumour, and build up pressure points of opinion. These are then reflected in the mainstream media.

 6. ellinida Says:

  Τι βλαξ ο άνθρωπος ! Δεν μπορούσε να ενημερωθεί πριν ανοίξει το στόμα του ;
  (Ας με πάνε μέσα που τον είπα βλάκα)

  η ελληνίς Μπουμπουλίνα

 7. raresteak Says:

  @ Σκιές

  Τελικά είναι εύκολο να είσαι κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα. Βάζεις τον αυτόματο πιλότο από την απέναντι όχθη. Γι’ αυτό βέβαια σου ξεφεύγουν ‘βατράχια’ όπως αυτά…

 8. Rodia Says:

  Πάντως, ενδιαφέρον έχει να παρατηρεί κανείς όλα τα ενδιάμεσα μπλα μπλα μπλα, ένα σωρό αντωνυμίες, προθέσεις, επιρρήματα, καλολογικά στοιχεία, κλπ κλπ, που συνθέτουν τις φράσεις των πολιτικών (όλων, προεξάρχοντος του κυβερνητικού εκπρόσώπου) ώστε να ακούγονται ότι μιλούν «σοβαρά» και «μετρημένα» χωρίς να λένε απολύτως τίποτα!
  ..λέω να αρχίσω μια μικρή συλλογή..

 9. Rodia Says:

  ~~Αdamo, αν είχε κριτική ικανότητα, νομίζεις ότι θα κατείχε αυτή τη θέση; Η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι διαμετακομιστική -νομίζω, δλδ…

  Γενικά, τώρα: Οι σύμβουλοι ενός υπουργού έχουν το ρόλο να ενημερώνουν, να διευκρινίζουν, κλπ, για διάφορα θέματα τα οποία τους αναθέτει ο υπουργός. Δεν δρουν αυτόνομα.
  Αν τους ανέθεσε να τον ενημερώσουν τι είναι blog, εκείνοι έπρεπε να ψάξουν να βρουν, να μάθουν τεσπα, τι είναι και να του εξηγήσουν. Το πώς έγινε και διέπραξε τα σφάλματα που διέπραξε, αυτός το ξέρει, εκτός αν δεν το… έμαθε -ακόμα!
  Η διαδικασία, απο τη στιγμή που κατάλαβε, είναι απλή. Απολύει τους (επί συμβάσει έργου, σχεδόν πάντα) συμβούλους του. Οπως όμως γνωρίζουμε από τη γνωστή αγγλική σειρά, ένας υπουργός είναι γενικώς πελαγωμένος. Χρειάζονται κότσια γι αυτή τη δουλειά, πνευματική και φυσική αντοχή.
  ..τι έγραψα πάλι, ε..

 10. Rodia Says:

  Α! Υπάρχει και η πιθανότητα να μη ζήτησε καν να ενημερωθεί σχετικά, να το θεώρησε επουσιώδες, να νόμισε ότι ξέρει επειδή διάβασε ένα άρθρο σε μια εφημερίδα πριν κάτι μήνες, κλπ κλπ, οπότε η ευθύνη είναι δικη του και ο λόγος πέφτει πλέον στον πρωθυπουργό για το τι θα κάνει με τον υπουργό του. Το ότι δεν έχει κάνει όμως τπτ ίσαμε τώρα με κανένα υπουργό ανεπαρκή, ίσα ίσα, αναβαθμίζει όντα σαν τον Τσιτουρίδη, με ωθεί στην πεποίθηση ότι υπάρχει έλλειψη ικανών προς υπουργοποίηση.. τι λέξη κι αυτή!

 11. Rodia Says:

  ~~raresteak, άλλη φορά θα φέρω και το αντίσκηνο!;-)

 12. adamo Says:

  @Rodia:
  Πάντως, ενδιαφέρον έχει να παρατηρεί κανείς όλα τα ενδιάμεσα μπλα μπλα μπλα, ένα σωρό αντωνυμίες, προθέσεις, επιρρήματα, καλολογικά στοιχεία, κλπ κλπ, που συνθέτουν τις φράσεις των πολιτικών

  Greek Political Speech Generator

 13. Rodia Says:

  Ωστε με πρόλαβες adamo!
  Δεν κατάλαβα πώς δουλεύει το προγραμματάκι. Να σου στέλνω να προσθέτεις;


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: