Σημειολογικό, πολύ σημειολογικό

20 Σεπτεμβρίου, 2006

 

 

Θυμάμαι κάποιες δημοσιεύσεις πριν από λίγο καιρό, έμπλεες επιτηδευμένης έκπληξης, που θαύμαζαν την συστολή της ελληνικής έκδοσης του Office της Microsoft. Αφορμή της έκπληξης ήταν το ότι ο αυτόματος ορθογραφικός διορθωτής του Word γινόταν κόκκινος από ντροπή με την εθνική λέξη ‘μαλάκας’. Καμία αντίρρηση με το φτύσιμο, το προσυπογράφω και εγώ. Η αλήθεια είναι πως η έκδοση του 2003 είχε πολύ περισσότερες ορθογραφικά λογοκριμένες λέξεις απ’ ότι αυτή του 2000, και μία από αυτές ήταν και ο ‘μαλάκας’.

Ωστόσο, άλλη μια λέξη που παραμένει λογοκριμένη σε όλες τις μέχρι τώρα εκδόσεις του Office, είναι η ‘νεωτερικότητα’. Μου προκαλεί θυμηδία αυτή η τύποις ομολογία της υπεράσπισης ενός νεοφεουδαρχικού συστήματος χουντικής ιεραρχικής δομής και επιλεκτικής διαγραφής εκ μέρους πολυεθνικών κολοσσών όπως η Microsoft. Η νεωτερικότητα είναι κάτι εχθρικό στις καταδικασμένες τακτικές μονοπώλησης, αισχροκέρδειας και παρεμβατισμού που ακολουθεί η εταιρία.

Όταν τελειώνει η θυμηδία έρχονται τα σοβαρά ερωτήματα. Η παρέμβαση στη γλώσσα παράγει και αναπαράγει ιδεολογία. Με ποιο επιστημονικό κύρος νομοθετεί τη γλώσσα μια εταιρία; Ποιος μπορεί να μας σώσει από τη Σκύλλα των εταιριών και τη Χάρυβδη των κυβερνήσεων που έχουν προφανέστατα την ίδια ατζέντα διαστρέβλωσης της γλώσσας και της γνώσης και αποβλέπουν σε ένα ελάχιστο κοινό επίπεδο εξαχρείωσης και εξανδραποδισμού πειθήνιων υπηκόων ;

Στη χώρα της Μαριέττας, η Microsoft είναι αποκλειστικός θεσμικός διαχειριστής της υπόθεσης νέων τεχνολογιών. Ο τριτογενής τομέας προσλαμβάνει με διαπιστεύσεις μιας εταιρίας (ECDL). Ο ανοιχτός κώδικας που υιοθετείται συνειδητά από κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι ακόμα μια ηθελημένα άγνωστη λέξη στην επικράτεια της Μαριέττας. Η αλήθεια είναι ότι η Μαριέττα έχει βρει έναν soulmate στο πρόσωπο αυτής της εταιρίας: ανομία, αυθαιρεσία, υπεροψία, μονοπώλιο, αθέμιτες τακτικές, θρασεία αυτοπεποίθηση, απόλυτη καταπάτηση του διαλόγου και της κοινωνικής νομιμοποίησης είναι τα σπορ που ασκούν μαζί.

Νεωτερικότητα λοιπόν, και για να ξεπεράσουμε την νεωτερικότητα θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσουμε την πρότερη φεουδαρχία στην οποία μας καθοδηγούν οι εκλεγμένοι και μη φαύλοι που είναι αυτή τη στιγμή στο τιμόνι.

 

Λέξεις για την καρτέλα:

b.jpg

c.jpg


12 Σχόλια “Σημειολογικό, πολύ σημειολογικό”

 1. Gilletina Says:

  Vache genisse: premier ministre.
  Vache conasse: ministre.

 2. adamo Says:

  Θα είχες δίκιο εάν τα ορθογραφικά λεξικά των επεξεργαστών κειμένου παράγονταν με τον τρόπο που υποθέτεις. Δεν παράγονται έτσι όμως, και κυρίως δεν υπάρχει κυβερνητικό (πολιτικό) κίνητρο πίσω από τον τρόπο παραγωγής τους (δεν εξετάζω τις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες του ίδιου του γλωσσικού ζητήματος).

  Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα λεξικά δεν τα φτιάχνει η ίδια η Microsoft. Τα παίρνει έτοιμα. Η Microsoft φτιάχνει μια τεχνολογία, τα δεδομένα τα «γεμίζουν» υπεργολάβοι που αναλαμβάνουν συγκεκριμένο έργο. Π.χ. ελληνοποίηση των Windows, κατασκευή λεξικου, κ.τ.λ.

  Οπότε αν θέλεις να καυτηριάσεις κάποιον, αυτός θα πρέπει να είναι η εταιρία που ανέλαβε να κάνει τον ορθογράφο να δουλεύει με τα Ελληνικά. Εκεί να αναζητήσεις πιθανά πολιτικά κριτήρια για την εισαγωγή ή όχι μιας λέξης σε ένα λεξικό το οποίο χρησιμοποιεί ένα αυτόματο για να προτείνει διορθώσεις. Αλλά ακόμα και εκεί δεν υπάρχει πολιτικό κριτήριο της μορφής «θα κάνουμε ένα ελλειπές λεξικό για να στραβώσουμε τον κόσμο». Υπάρχει το κίνητρο να κάνουμε τη δουλειά με τον φτηνότερο δυνατό τρόπο.

  Όπως σου έχω ξαναγράψει: Μην αποδίδεις σε κακία, ότι με ασφάλεια μπορεί να αποδωθεί σε βλακεία.

  Όταν το «λεξικό» το φτιάχνει ο φτηνότερος κατασκευαστής, γιατί περιμένεις να είναι το καλύτερο; Γιατί περιμένεις να είναι πλούσιο σε λέξεις; Και κυρίως γιατί πρέπει να θεωρείς πως θα πρέπει να έχει ποιότητα ανάλογη του Μπαμπινώτη; Γιατί περιμένεις να έχει στο κάτω κάτω καλύτερη ποιότητα από αυτή που διακρίνει γενικά τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας;

  Άλλωστε εάν κάποιος στηρίζεται στον αυτόματο διορθωτή του οποιουδήποτε επεξεργαστή κειμένου, είναι άξιος της τύχης του. Αν αυτό δεν το καταλαβαίνει, πάλι το ίδιο άξιος της τύχης του είναι.

  «If this is not what you expected, alter your expectations.» –Erik Naggum

  Για τα υπόλοιπα συμπεράσματα που βγάζεις, δε μπορώ να διαφωνήσω, η βάση εκκίνησής σου όμως είναι ολότελα λαθεμένη και αυτό δε μπορώ παρά να στο επισημάνω.

  Α ναι και κάτι ακόμα: Πιστοποιήσεις ισοδύναμες με το ECDL χορηγεί και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μέσω του αντίστοιχου φορέα που έχει συστήσει (και που στην Ελλάδα είναι παλαιότερος του CDL – το οποίο είναι ο μπαμπάς του ECDL).

 3. raresteak Says:

  @ adamo

  Όχι δεν πρόκειται για βλακεία, αλλά για απολύτως συνειδητή αντιανθρωπιστική ιεράρχηση αξιών.

  Η γλώσσα σου είναι απολύτως ενταγμένη στο παράδειγμά τους. Οι αφετηρίες της σκέψης μας είναι απολύτως διαφορετικές. Ειδωμένη λοιπόν από την πλευρά μου, η δική σου θέση εκκίνησης είναι λανθασμένη. Διαφωνώ κάθετα με μια αντιμετώπιση στα πλαίσια της ελεύθερης επιλογής, γιατί δεν είναι αρκετή για την περίπτωση.

  Έχουμε να κάνουμε με μια εταιρία που μονοπωλεί την αγορά, πουλάει πανάκριβες υπηρεσίες και αυτό το μονοπώλειο το κατοχυρώνει θεσμικά με τη συνδρομή δωσίλογων κυβερνήσεων. Οι προσδοκίες μου δεν έχουν να κάνουν με την ίδια την εταιρία, αλλά με την κοινωνική αποστολή που έχει υφαρπάξει. Από έναν θεσμό στη θέση της απαιτώ έναν υπέυθυνο και λογοδοτούντα παιδευτικό ρόλο. Το αξιακό της σύστημα βασίζεται αποκλειστικά στο κέρδος και βέβαια θα επιλέξει την πιο φτηνή οδό. Αυτή είναι όμως μια απολύτως υλική συνθήκη που επηρεάζει την γλώσσα. Η ιδεολογία αναδύεται μέσα από τις υλικές επιλογές και δεν έχει να κάνει με μοχθηρα ανθρωπάκια που συνεδριάζουν σε γοτθικούς πύργους για να στραβώσουν τον κόσμο. Η ατζέντα διαστρέβλωσης της γλώσσας είναι δημιούργημα υλικών επιλογών.

  Μέσα από τα λεγόμενά σου φαίνεται ότι αποδέχεσαι την διάχυση του αξιακού συστήματος της οικονομίας σε οποιοδήποτε άλλο συμβολικό σύστημα. Όλα λογίζονται με οικονομικούς όρους. Είμαστε ελεύθεροι να καταναλώσουμε γλωσσικές ποικιλίες με βάση τα ταξικά χαρακτηριστικά μας. Ακόμα όμως και αυτή η ψευδεπίγραφη ελευθερία υπονομεύεται από το μονοπώλιο. Η κυβέρνηση απλώς καταφάσκει. Οι οικονομικά ασθενέστεροι αναγκάζονται να αρκεστούν στον κακό διορθωτή και οι ευ-πορότεροι σε μια ποικιλία άλλων ακριβών και εγκυρότερων πηγών. Κατά την άποψή σου η ευθύνη βαρύνει τον τελικό αποδέκτη αυτής της μονολιθικότητας, ως άξιο της μοίρας του. Είναι θαυμαστό το πως εφευρίσκονται πάντα οι ευθύνες μόνο για τον τελευταίο τροχό της αμάξης.

  Η θέση σου καταφάσκει στην ταξικότητα, στην αντιδραστικότητα της τρέχουσας ηθικής της αγοράς, στην καλλιεργούμενη κυβερνητική ανομία. Αν ξεκινούσα και εγώ από εκεί μάλλον τα ίδια συμπεράσματα θα έβγαζα. Γνωρίζω την κατάσταση, αλλά δεν είμαι διατεθιμένος να αρκεστώ σε διαχειριστικού τύπου πρακτικές.
  Το ζητούμενό μου είναι ένα άλλο αξιακό σύστημα, όχι η με οικονομικούς όρους αξιοποίηση του παρόντος.

  Τελικά οι απόψεις μας είναι ρεαλιστικές. Μόνο που η δική σου είναι συναινετική, ενώ η δική μου είναι συγκρουσιακή. Έτσι η απόφανσή σου πως η αφετηρία μου είναι λανθασμένη μεταφράζεται στο ότι δεν μπορεί να σταθεί στο παρόν ανομικό περιβάλλον, κάτι που μάλλον κολακευτικό είναι για μένα. Δεν είμαι όμως μοιρολάτρης και απαισιόδοξος για να σταματήσω στο ‘έτσι έχουν τα πράγματα’.

 4. adamo Says:

  @raresteak:
  Δεν με αντιλλαμβάνεσαι καθόλου. Για εμένα το ότι η Microsoft συμπεριφέρεται ανεύθυνα ως προς τους πελάτες της είναι δεδομένο χρόνια τώρα. Έχω χάσει πολλές εργατώρες. Δεν εκπλήσσομαι λοιπόν που τα λεξικά της έχουν όμοια ποιότητα με τα υπόλοιπα προϊόντα της. Απλά σου εξηγώ πως δεν τα κατασκευάζει η ίδια.

  Αυτό που με εκπλήσσει είναι πως οι (άλλοι) άνθρωποι περιμένουν το λεξικό της να είναι καλύτερο ποιοτικά από τα υπόλοιπα (εμπορικά[*]) προϊόντα της. Για ποιο λόγο θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό;

  Εφόσον απαιτείς μια πιο υπεύθυνη στάση από τη συγκεκριμένη εταιρία η οποία δεν συμμορφώνεται, μη χρησιμοποιείς τα προϊόντα της. Εγώ αυτό κάνω χρόνια τώρα (και ας είμαι νόμιμος κάτοχος τόσο του Office 2000, όσο και της Visual C++ – και όλων των ΛΣ της από τα Windows 95 μέχρι και XP). Κατέβαλε την βάσανο που απαιτείται και χρησιμοποίησε Ubuntu (ή όποιο άλλο Λ/Σ επιθυμείς) με OpenOffice. Ευχαρίστως να σε στηρίξω τεχνικά για τον πρώτο μήνα που θα χρειαστείς για να προσαρμοστείς.

  Για όποιον ενδιαφέρεται εξαιρετικά γλωσσικά βοηθήματα συμβατά με τα προϊόντα της Microsoft κατασκευάζει το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου. Αν θέλεις λοιπόν να κατευθύνεις τα βέλη σου σε θεσμούς, μπορείς να τα κατευθύνεις στο Υπουργείο Παιδείας που δεν προωθεί τα συγκεκριμένα προϊόντα στα σχολεία όσο θα έπρεπε ή δεν εξασφαλίζει καλύτερες τιμές για οικιακή χρήση.

  Θα προτιμούσα επίσης να μην προσπαθείς να ερμηνεύσεις τα σχόλιά μου σε μεγαλύτερο βάθος από όσο τους δίνω εγώ. Δεν γράφω έτσι με αποτέλεσμα να καταλαβαίνεις άλλα από αυτά που γράφω.

  [*] Σε αντίθεση με αυτά που βρίσκει κανείς στη Microsoft Research

 5. Gilletina Says:

  >>Όπως σου έχω ξαναγράψει: Μην αποδίδεις σε κακία, ότι με ασφάλεια μπορεί να αποδωθεί σε βλακεία.<<

  …και ο Bush (ο ίδιος) βλάκας είναι…
  Το αποτέλεσμά του είναι βομβαρδισμός αμάχων…

  Το άλλοθι της οικονομικής ευκολίας είναι πάντα
  η μάσκα όσων υποστηρίζουν τη Νέα Φεουδαρχία…
  Το κίνητρό τους είναι κενό και κακό.
  Η προθυμότητα να πουλήσουν τα πάντα για την εξουσία και τα αγαθά που την ορίζουν…
  Δήθεν απολιτίκ μα σαφώς αντιδραστικό.
  Όλα να φαίνονται αυτόματα και αθώα με ΔΗΘΕΝ απόντες
  προϊσταμένους.
  Η γλώσσα που χρησιμοποιείς είναι καθρέπτης κενότητας και εξόχως διαστρεβλωτική.
  Δέχεσαι κοινωνικούς δαρβινισμούς σαν βάση της…
  Παράπλευρες απώλειες λένε οι όμοιοί σου monsieur adamo.

  -παντεσπάνι;
  -ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ!

  ΥΓ
  Bravo raresteak
  Μέχρι τώρα έχουμε:
  Α. «αυτόματη» λογοκρισία
  Β. «αυτόματη» λογοκρισία και πάλι

  Είναι προφανές οτι οι νεοταξικοί έχουν ανάγκη μίας
  νέας γλώσσας κοπτοραμμένη στην αγοραία αγορά τους.
  Για το δημοσιουπηρεσιακό «ξεπούλημα» άνεϋ προδιαγραφών και ελέγχου στην μάικρο και σοφτ του Γκέιτς [ 🙂 ] βέβαια δεν είναι ανάγκη να λογοδοτήσεικανείς…
  Ολα ωραία και αυτόματα!!

 6. raresteak Says:

  @ adamo

  Είναι σαφείς οι αναφορές μου στον ανοιχτό κώδικα, και στο υπουργείο, μεταξύ άλλων. Δεν μου λες κάτι που δεν γνωρίζω. Αντίθετα είσαι πολύ φειδωλός στον σχολιασμό σου και μου ζητάς να τριτολογήσω για ζητήματα που εντέχνως αφήνεις ασχολίαστα. Ευτυχώς δεν είσαι τόσο αφελής όσο προσπαθείς να υποδυθείς όταν αναφέρεσαι σε προώθηση προϊόντων από το υπουργείο, όταν γνωρίζεις ότι το ίδιο υπουργείο έχει δώσει κώλο στη Microsoft, ούτε τόσο επιφανειακός όσο διατείνεσαι. Χαίρομαι έναν ευφυή συνομιλητή ειδικά όταν κάνει πως δεν ακούει τι του λέω και ξεγλυστράει στα ρηχά εκεί που βλέπει την αντανάκλασή του στο νερό 🙂

 7. adamo Says:

  @raresteak:
  Είναι εντυπωσιακό πως απαιτείς από εμένα να γράφω με ελληνικούς όρους και όχι από τους άλλους σχολιαστές σου. Να παραπονεθώ για διακρίσεις ή να ζητάω και μεταφράσεις;

  @Gilletina:
  Με εντάσσεις σε μια κατηγορία που δεν ανήκω. Βιάζεσαι να διαφωνήσεις μαζί μου, τόσο ώστε να μου προσάψεις προσβλητικούς χαρακτηρισμούς με τρόπο που αποδίδεις στον εαυτό σου μια ανώτερη κριτική ικανότητα. Φυσικά και έχεις το δικαίωμα να το κάνεις, μόνο σε παρακαλώ να διαβάζεις τα γραπτά μου κανονικά, και όχι διαγώνια.

  Για τη χρήση του όρου «αυτόματο» στα σχόλιά μου μπορείς να ενημερωθείς από το Wikipedia εδώ.

  Όσο για το ζήτημα της συμφωνίας του Κράτους με τη Microsoft, δεν είναι κάτι που μπορώ να αλλάξω μόνος μου. Το ΝΠΔΔ που δουλεύω είναι μετά τα Πανεπιστήμια ο πιο Open Source χώρος του Ελληνικού Δημοσίου. Και για να γίνει αυτό έβαλα και τα χέρια μου και τα πόδια μου. Διαλέξεις λοιπόν για κάμψεις υπό το βάρος του μονοπωλείου μπορείς να κάνεις σε άλλους, όχι σε εμένα.

 8. raresteak Says:

  @ adamo

  Πίσω από κάθε αυτόματο κρύβεται μια σειρά από ανθρώπους που γράφουν βάσει εντολών και (κεντρικού) σχεδιασμού τον κώδικά του, και αυτό αποτελεί μια ιδεολογική λειτουργία. Μια ιδεολογία εξαιρετικά επιβλητική στην προκειμένη περίπτωση. Τα αυτόματα γίνονται το πρότυπο για κάθε νομοθετημένη λογοκρισία.

  Δεν λογοκρίνω καμία γλώσσα και κανέναν όρο. Που το είδες να συμβαίνει; Απλά κρίνω μια jargon όταν θεωρώ πως στρεβλώνει την επικοινωνιακή ροή.

  [Η τάση τα σχόλια να φεύγουν από το θέμα σε σεντόνια σε αυτό το blog, να θεωρήσω πως έχει να κάνει με το ότι λέγονται αλήθειες που δεν μπορούν κάποιοι να διαχειριστούν; Παρακαλώ και εγκαλώ επί του θέματος…]

 9. adamo Says:

  @raresteak:
  Τότε θα ήθελα να μου μεταφράσεις το πρώτο σχόλιο του/της Gilletina. Μπορώ να ανατρέξω από μόνος μου στο babelfish, αλλά δε θα το κάνω.

  Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή η άποψή σου για το software engineering. Η θέση μου είναι πως η ιδεολογία του πως αναπτύσσεται το software είναι διαφορετική από την ιδεολογία που υπηρετεί όταν αναπτυχθεί (και έχω χιλιάδες γραμμές κώδικα να με υποστηρίζουν σε αυτή μου τη θέση). Για εσένα αυτό δεν ισχύει. Συμφωνούμε στο ότι διαφωνούμε σε αυτό. Παρόλαυτά, το συγκεκριμένο software έχει τις δυνατότητες να είναι καλό λεξικό. Τα δεδομένα δεν έχει. Εσύ θεωρείς πως αυτό είναι συνειδητό αποτέλεσμα κεντρικού σχεδιασμού της M$, εγώ θεωρώ πως είναι συνδιασμός τεχνικής (αν)ικανότητας και φτήνιας.

  Προσπαθώ να είμαι εντός θέματος, αλλά δεν θίγεις ποτέ αμιγώς ένα θέμα. Αυτό έχει σα συνέπεια να σχολιάζω αυτό που εγώ θεωρώ κυρίαρχο θέμα στο γραπτό σου. Είναι φανερό πως αυτό δεν είναι πάντα το ίδιο με αυτό που έχεις επιλέξει.

  [Οφείλω όμως να σε ευχαριστήσω γιατί με υποχρεώνεις να γράφω καλύτερα ελληνικά από ότι πριν]

 10. Gilletina Says:

  Μα καλά cher adamo
  είσαι σχιζοφρενής;;;
  Δεν αναγνωρίζεις διαφορά μεταξύ συμβολικής γλώσσας και κυριολεξίας;;
  mais quel con…

 11. raresteak Says:

  @ adamo

  Σου προτείνω να διαβάσεις κάποιο από τα μεγάλα έργα του Joyce. Τότε ίσως θα καταλάβεις τη διαφορά της πολύγλωσσης ποίησης από την μονοφρενή jargon.

  @ Gilletina

  σεμνααααααα 🙂

  [και επειδή ακόμα μια φορά τα νέφη απειλούν τη νηφαλιότητα των τοποθετήσεων…Σας ευχαριστώ και σας περιμένω σε επόμενες δημοσιεύσεις]


 12. […] Μερικές φορές είναι σοκαριστικό πόσο γρήγορα μπορεί να σου έρθει ένα “χαστούκι”. Ώρες αφότου σχολίαζα το “Σημειολογικό, πολύ σημειολογικό” (του raresteak) βοήθησα ένα φίλο1 πανεπιστημιακό να κάνει μια ορθολογική κατανομή του προϋπολογισμού που είχε μπροστά του για δαπάνες. Πως όμως; Αφού τα κονδύλια όπως ήταν ορισμένα για κατανάλωση (ναι μόνο έτσι μπορώ να το χαρακτηρίσω) δεν βοήθαγαν2 (π.χ. περίσσευμα χρημάτων στη μία κατηγορία και έλλειμα στην άλλη, χωρίς να μπορείς να μετακινήσεις κεφάλαια). Στην ερώτησή μου “πως βγήκαν αυτά τα χρήματα και πως προέκυψε η κατανομή;” ο φίλος απάντησε πως δεν ξέρει. Άρα αυτός που εγκρίνει τις δαπάνες μάλλον δεν βλέπει τι αντιπροσωπεύουν. […]


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: