Δέντρα που δεν φυτεύτηκαν ποτέ

Αύγουστος 16, 2006

Δύο χρόνια μετά την πυώδη φουσκάλα των ντοπαρισμένων αγώνων που μας φόρεσαν οι τυχοδιώκτες επιχειρηματίες, θα διαβάσουμε πολλά ακόμα άρθρα για το πόσο κρίμα είναι που σαπίζουν τα μπετο-σιδερικά και δεν τα εκποιούμε όλα όσο όσο στον Λάτση για να παράγει συμβολικο-οικονομικό κεφάλαιο στους νέους Mall-Παρθενώνες. Η νεοχουντική τάξη που μεθοδικά αναδιένειμε προς όφελός της τα τελευταία δέκα χρόνια τον εθνικό πλούτο, δεν έχει κάποια κοινωνία πολιτών στην οποία θα λογοδοτεί. Και πώς να λογοδοτήσει για το οικολογικό έγκλημα των Ολυμπιακών Αγώνων που έβαλε οριστική ταφόπλακα στην υπόθεση πράσινο για την Αθήνα;

sx11.JPG

Υποσχέθηκαν σημαντική αύξηση πρασίνου ανά κάτοικο, μητροπολιτικό πάρκο, απόδοση παραλίας. Αντί αυτών: μπετό παντού. Νέοι λοφίσκοι από μπάζα που επαναλαμβάνουν την ιστορία της επταετίας. Ένας από αυτούς βρίσκεται στις εκβολές του Κηφισού, ο οποίος έγινε ο επίσημος παντορροϊκός βόθρος της Αθήνας, σε μπετονένιο νάρθηκα βεβαίως. Και τέρμα οι ευκάλυπτοι και οι λιθοδομές. Δεν γνωρίζω καμιά άλλη πόλη να θάβει τα ποτάμια της με τόσο μένος -ήδη από την εποχή του Κων/νου Καραμανλή. Η ψυχική ασχήμια των Σάιλοκ εξουσιαστών μας γράφεται στις υπόγειες φλέβες τους.

Το επονομαζόμενο μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό είναι σαφές πως υφίσταται στο μυαλό τους περισσότερο ως συγκρότημα εμπορικών χρήσεων -κόψε 1000 από δω, ράψε 500 από εκεί- παρά ως πράσινο πάρκο σαν αυτά που βλέπουμε σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις και μουντζωνόμαστε.

Το Φάληρο είναι ακόμα μια θλιβερή ιστορία μαζικής εξαπάτησης. Η ιδιωτική ηθική βιάζει ανενδοίαστα τον δημόσιο χώρο. Απόδοση παραλίας στα φανηπαλληπετραλιώτικα σημαίνει οικειοποιούμαστε με τον οριστικό τρόπο της μπετοποίησης την παραλία για να κάνουμε μικροκορπορατική πολιτική με τους VIP φίλους μας με τα yachts. Τα ανέπνευστα κτήρια συνεχίζουν να υψώνονται καθημερινά στο τέλος του εκ των πραγμάτων άχρηστου περίπατου ‘των νερών’ του Φαλήρου.

sx2.JPG

Οι φωτογραφίες είναι από τις εγκαταστάσεις του Σχοινιά. Δέντρα που δεν φυτεύτηκαν ποτέ. Η οικολογική καταστροφή είναι τραγικά ασύμμετρη προς την εφήμερη χρήση. Τι έχει να πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος με προσωπική ευθύνη και με τις γνωστές δημοκρατικές μεθόδους του παράκαμψε με συνοπτικές διαδικασίες αρχαιολόγους, περιβαλλοντολόγους και ΣτΕ;

Ένα πράγμα είναι ασυγχώρητο: η εσκεμμένη παραπλάνηση. Όταν αυτό συμβαίνει από εκλεγμένους ηγέτες και αφορά τη διαχείριση της ζωής των πολιτών -μιλάμε για τον πυρήνα της ζωής όπως ορίζεται από την οικολογία- τότε έχουμε να κάνουμε με εσχάτη προδοσία. Εμείς σαν κακοποιημένες κορασίδες καθόμαστε και τους κοιτάμε αντί να τους καρατομήσουμε. Τα άχρηστα μυαλά τους θα είχαν μια χρησιμότητα σαν λίπασμα για τα δέντρα που ποτέ δεν φύτεψαν παρ’ όλες τις φανφαρόνικες υποσχέσεις τους. Αλλά αυτό συμβαίνει όταν τα όνειρα είναι τεχνητά. Σαν τις ψυχότροπες ουσίες. Οι λαθρέμποροι πλουτίζουν και εμείς βιώνουμε το big comedown της επόμενης μέρας. Ελπίζω τουλάχιστον την μεθεπόμενη να σπάσουμε και τα δικά τους δόντια.

sx3.jpg

Η ζωή είναι πιο δυνατή από τα ψέματά τους. We shall overcome.

6 Σχόλια “Δέντρα που δεν φυτεύτηκαν ποτέ”

 1. panicroom Says:

  Πολύ καλό άρθρο…
  Γράφε για να μη ξεχνάμε με τι λαμόγια έχουμε μπλέξει.
  Πρώην και νύν και αεί…

 2. raresteak Says:

  @ panic room

  Σε ευχαριστώ.
  Η αλληλεγγύη στη λογική είναι το μόνο που μας έχει μείνει.


 3. Θα ήθελα να μπορούσα να είμαι κι εγώ αισιόδοξος, όπως εσύ στην τελευταία σειρά του κειμένου σου, όπου ανατρέπεις όλα τα υπόλοιπα δεδομένα που πολύ σωστά παραθέτεις, με τις δηλώσεις σου σε bold. Που δεν βλέπω όμως να προκύπτουν από κάπου, όσο κα να το προσπαθώ, φίλε μου….

 4. raresteak Says:

  @ μαύρο γάτο

  Μπορεί να φαίνεται ανακόλουθη με το υπόλοιπο κείμενο, αλλά η τελική αισιοδοξία είναι μάλλον μια απόπειρα αυθυποβολής για ένα αρκετά μακρινό μέλλον.
  Όπως όταν αισθανόμαστε να τελειώνει η αναπνοή μας και ψελίζουμε πως όλα θα πάνε καλά, αλλιώς έρχεται ένας φαύλος κύκλος πανικού.
  Επιπλέον, υπάρχει και ο παράγοντας της φυσικής ζωής που δρα με χαοτικό τρόπο και ενδεχομένως ανατρέπει τις καταστροφικές προθέσεις.
  Παρ’ όλα αυτά, δεδομένων των συνθηκών και των ανθρώπων που λυμαίνονται την χώρα, είμαι και εγώ απαισιόδοξος καλέ μου γάτε.


 5. Σε καταλαβαίνω απόλυτα, κι εγώ το κάνω καμια φορά. Ειδικά όταν έγραφα το «Η νίκη είναι δική μας» , μια τέτοια «απόπειρα αυθυποβολής για ένα αρκετά μακρινό μέλλον» είχα ακριβώς στο νου μου, μού άρεσε πολύ ο ορισμός σου.

  Καλό απόγευμα


 6. […] ρεκόρ που πλήρωσες: …Δέντρα που δεν φυτεύτηκαν ποτέ…Πάρνηθα…Κύπρου & […]


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: