Ένας όχι και τόσο διακριτικός ήρωας

21 Ιουλίου, 2006

drakos.jpg

Το έχουμε δει επανειλημμένα στο ελληνικό σινεμά, από τον Δράκο του Κούνδουρου μέχρι την Παραγγελιά του Τάσσιου: Η ποινική παρανομία στα πλαίσια ενός σαθρού κοινωνικοπολιτικού συστήματος είναι θέσει και δυνάμει επαναστατική. Αυτό συμβαίνει και στη ζωή με το παράδειγμα του Παλαιοκώστα.

paraggelia.jpg

Ένας ταλαντούχος άνθρωπος σε μια χώρα όπου μέσω της αναξιοκρατίας έχουν αναδειχθεί οι ατάλαντοι. Ένας άνθρωπος με ηθικό κώδικα –μια έννοια ριζικά πολιτική (ας πάψουν πια να ανατριχιάζουν οι ημιμαθείς που έχουν συνδυάσει την ηθική με την θρησκεία και άλλα ηθικά συστήματα)- . Όποιος έχει περπατήσει τα βουνά της Θεσσαλίας μπορεί να βιώσει την άγρια και απόκρημνη ομορφιά μιας τέτοιας προσωπικότητας. Οι ιστορίες λένε πως όποιος τον έχει συναντήσει δεν θα μπορούσε να τον καταδώσει, για τον απλό λόγο ότι έχει αισθανθεί την δικαιοσύνη, την ευεργεσία και την γενναιοδωρία του. Χαρισματικό χαρμάνι Ρομπέν των δασών και κλεφταρματολού.

palaiokwstas.jpg

Σε μια ενδεχόμενη πολιτική αναμέτρηση μου είναι δύσκολο να σκεφτώ κάποιον που θα μπορούσε να τον νικήσει εύκολα. Κι αν νομίζει κανείς πως η εποχή των χαρισματικών ηγετών έχει παρέλθει, τότε ας αναλογιστεί τα ταλέντα και τις δεξιότητες των πιθανών ηγετών της Ελλάδας. Η σύγκριση θα ήταν συντριπτική.

One Response to “Ένας όχι και τόσο διακριτικός ήρωας”


  1. […] <<<IF>>>THEN>>>|Ένας όχι και τόσο διακριτικός ήρωας| […]


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: