Θέλει η Άννα να κρυφτεί…

23 Μαΐου, 2010

Από την αείμνηστη Σαλάτα Εποχής

Έχουν γραφτεί πολλά για το πουλέν του νεοφιλελευθερισμού στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ αυτές τις μέρες, από δεξιά και αριστερά. Αυτό που δεν ακούμπησε κανείς είναι αυτό που συχνά δεχόμαστε πια σαν δεδομένα διαστρεβλωμένο, όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Μπορεί να φαίνεται λιγότερο σημαντικό, όμως η διαδικασία επιλογής του θέματος της έκθεσης στις πανελλήνιες εξετάσεις αποκαλύπτει τις στρώσεις παραδοχών ηθικής ήττας της κοινωνίας. Έτσι η επιθυμία μιας υπουργού και της κουστωδίας της να κάνει κουρέλι την εκπαίδευση διαγράφεται ακόμα και σε μια μέχρι πρότινος αδιάβλητη διαδικασία.

Οι ιδεολογικές και πραγματολογικές προκείμενες του θέματος έχουν εκτεθεί με αρκετή επιτυχία. Πώς όμως επιλέχθηκε το θέμα; Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, σύμφωνα με συζήτηση που έχω κάνει με μέλος επιτροπής επιλογής των θεμάτων, μαζεύονταν από το προηγούμενο βράδυ σε κοινό χώρο περίπου 15 πρόσωπα -κυρίως από τον ακαδημαϊκό χώρο- συζητούσαν και πρότειναν θέματα. Από τα συνήθως ισάριθμα θέματα επιλεγόταν με κλήρωση το ένα. Η επιτροπή διαλυόταν μετά την ανακοίνωση των θεμάτων στους υποψηφίους. Άν ανατρέξει κανείς στα θέματα των τελευταίων 30 χρόνων θα δει μια ποικιλία από θέματα, τα οποία όσο κι αν συντάσσονται με το εκάστοτε πολιτικό mainstream και όσο κι αν αντιεπιστημονικά επιβάλλουν προκείμενες ως αξιώματα -θυμηθείτε το πρόσφατο θέμα για την φιλανθρωπία επί ΝΔ- καταφέρνουν να παραμένουν σε πεδία εντός του κοινωνικού discourse.

Πόσο τυχαίο είναι να βγει από μια κλήρωση το συγκεκριμένο θέμα στη συγκεκριμένη συγκυρία; Τι έχει να πει για τη σύνθεση της επιτροπής; Είναι προφανές πως η σχετική αυτονομία του ακαδημαϊκού χώρου έχει υπεξαιρεθεί από μια στενή τεχνοκρατική ελίτ ρηχών διανοούμενων αυλικών που στέκονται σε μια σκηνοθετημένη φωτογραφική ευκαιρία με υπουργούς. Τα ονόματα έρχονται στο μυαλό όλων. Είναι συγκεκριμένοι δήθεν προοδευτικοί τύποι και τύπισσες -άλλοι οργανικοί, άλλοι διακριτικά τοποθετημένοι στην περιφέρεια της εξουσίας- οι οποίοι και οι οποίες σφυρηλατούν το προοδευτικό προφίλ τους μέσω μεθοδικά διάσπαρτων φασιστών του δημοσίου λόγου που τους κάνουν να λάμπουν μέσα στη ‘φώτισή’ τους. Για κάθε Ρεπούση υπάρχει ένας χρυσαυγίτης. Για κάθε Σώτη υπάρχει ένας αυτόνομος εθνικιστής. Για κάθε Δραγώνα υπάρχει ένας Καρατζαφύρερ. Έτσι ο κοινωνικά παραγόμενος κριτικός λόγος αντικαθίσταται από μια μεσοποιημένη νομενκλατούρα που τάχα ακουμπάει μύθους και ταμπού υπό την προστασία των πολιτικών ελίτ. Τα σκυλιά και τα αφεντικά τους.

Αν αυτή η γκρούπα διανοούμενων γλειφτών είχαν να προτείνουν από το περιορισμένο μενού τους πατάτες ψητές, πατάτες τηγανητές, πατάτες βραστές και πατάτες ογκρατέν τότε νομότυπα και νοικοκυρεμένα το θέμα που θα έπεφτε κατά τις επιθυμίες της πολυχρονεμένης  Άννας θα ήταν ένα: ΠΑΤΑΤΕΣ. There Is No Alternative. Είναι αξίωμα. Και ο κάθε υποψήφιος έχει μόνο έναν δρόμο: γέλα παλιάτσο και γράφε αν θες να δεις πανεπιστήμιο. Η διαλεκτική στα σκουπίδια. Πολυφωνία κανείς;

Share

6 Σχόλια “Θέλει η Άννα να κρυφτεί…”

  1. head charge Says:

    Προχθές, είδα στην τηλεόραση τη διαφήμιση που ετοιμάστηκε για την Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο, όπου εμφανιζόταν ο Τάκης Θεοδωρόπουλος να λέει το βαθυστόχαστο: «αν η οικονομική κρίση μετατραπεί σε κρίση συνείδησης για όλους μας, αξίζει οποιοδήποτε τίμημα» – ό,τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προπαγανδιστικούς σκοπούς, επιστρατεύεται πλέον με μεγάλη ευχέρεια.

    Πολύ εύστοχο το κείμενο για το θέμα των Νέων Ελληνικών και την Υπουργό Παιδείας. Παρεμπιπτόντως, νομίζω ότι το γεγονός πως στην τελευταία της ανακοίνωση εγκαλούσε όσους έβγαλαν τη φήμη περί παραίτησής της επειδή «δε σέβονται την αγωνία των παιδιών που δίνουν εξετάσεις» είναι κάτι παραπάνω από αστείο.

  2. raresteak Says:

    Είδα και εγώ το κλιπάκι με τον Θεοδωρόπουλο. Είναι πια αστεία αυτά τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα αλαφροϊσκιωτης προπαγάνδας…

  3. Rodia Says:

    «Λεγε λεγε, κατι μενει».. Πώς γινεται να αντιμετωπιστει το προβλημα ελεγχου της σκεψης απο μικρα «μαργαριταρια» που σπερνονται οπουδηποτε; Σε καναλια και εφημεριδες, δηλαδη.
    Ισως αν ενημερωναμε μια λιστα με ό,τι βρει -ακουσει/δει/διαβασει- ο καθενας μας.

    Πολυ καλο ποστ και ευχαριστω, καλο ειναι να διαδιδουμε αυτα που παρατηρουμε και το συγκεκριμενο δεν το προσεξα.

  4. Gilletina Says:

    Σπρώξε-σπρώξε το εκκρεμές με τόσο πείσμα, θα τους γυρίσει καταπάνω τους, νομοτελειακά.
    Να είστε αισιόδοξοι.

  5. Rodia Says:

    raresteak, ζητω συγγνωμη για τη καταχρηση του χωρου, αλλα δεν μπορω να αντισταθω και θα γραψω το πιο προσφατο κουφο που ακουσα στο δελτιο ειδησεων της ΝΕΤ. Η εκφωνητρια «πληροφορουσε» με στομφο για ομαδικη εξοδο 13.000 χρηστων απο το f/b και σκεφτηκα τι σαπίλα μας ταΐζουν τα δελτια ειδησεων, τη στιγμη που στο f/b υπαρχουν πανω απο 300.000.000 χρηστες στο κοσμο και πανω απο 400.000 στην Ελλαδα!

  6. Gilletina Says:

    Φασιστοφιλελευθερισμός.
    Να τον χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο απο εδώ και πέρα για tους Τ.Ι.Ν.Α-φιλελεύθερους


Σχολιάστε